معرفی انواع باقلواهای ترکیهای و طرز تهیه آنها

ترکیه سرزمین شیرینیهاست! خوشمزهترین و مشهورترین شیرینی و دسر ترکیه باقلواست. اگر در ترکیه هستنید بدون شک این شیرینی محبوب را امتحان کردید اما آیا می دانید باقلوا چند نوع دارد؟ و نامشان چیست و چه فرقی باهم دارند؟ در مطلب از وبسایت حیاطمون ابتدا طرز تهیه باقلوای ترکی با خمیر یوفکا و خمیر خانگی رو آموزش می دهیم و در ادامه شما رو با انواع باقلوا در ترکیه آشنا میکنیم. با ما همراه باشید:
طرز تهیه باقلوای ترکی با خمیر یوفکا مرحله به مرحله
درست کردن باقلوا شاید بهنظرتان سخت باشد اما با کمی صبر و تمرین میتوانید خودتان باقلواهای خوشمزه و خانگی درست کنید. چندین دستور برای تهیه باقلوا وجود دارد که ما در این بخش طرز تهیه باقلوا ترکی با خمیر یوفکا را مرحلهبهمرحله آموزش می دهیم.
از هر دو نوع خمیر، یوفکا و فیلو برای درست کردن باقلوا استفاده می شود این خمیرها بافت نازکی دارند و باعث میشوند باقلوای شما ترد و سبک باشد. درست کردن باقلوا با خمیر یوفکا سادهتر از انواع دیگر هست و حتی میتوانید خودتان در منزل این خمیر را درست کنید فقط ممکن است در هنگام نازک کردن خمیر به مشکل بربخورید و لایههای خمیر یکدست برش داده نشوند. اما ما طرز تهیه این خمیر هم آموزش می دهیم.
مواد لازم برای طرز تهیه باقلوای ترکی با خمیر یوفکای آماده
1. خمیر یوفکای (فیلو) آماده
2. دویست گرم مغزیجات خرد یا پودر شده (پسته، فندق، بادام و...)
3. پودر قند چهار قاشق (غذاخوری)
4. پودر هل یک قاشق (غذاخوری)
5. پودر دارچین یک قاشق (غذاخوری)
6. گلاب یک قاشق (غذاخوری)
مواد لازم برای تهیه شربت مخصوص باقلوای ترکی
1. آب یک پیمانه (لیوان)
2. شکر یک پیمانه (از شکر قهوهای هم میتوان استفاده کرد)
3. گلاب 4/1 پیمانه (لیوان)
4. زعفران دم شده
5. آب لیموترش تازه یک قاشق (غذاخوری)
مرحله اول:
بهتر است اول شربت باقلوا را آماده کنید در این حالت در یک ظرف مناسب یک پیمانه شکر را در یک لیوان آب حل کنید و بر روی شعله گاز با حرارت بالا قرار دهید بعد رسیدن آب به نقطه جوش شعله را کم کنید و بگذارید شکر کاملاً در آب با حرارت ملایم حل شود. بعد از حل شدن شکر، یک قاشق آب لیموترش تازه را به آن اضافه کنید و بگذارید به مدت بیست دقیقه شربت را روی شعله باشد تا به غلظت مناسب برسد. سپس گلاب و زعفران دم شده را اضافه کنید و دو دقیقه بعد، شربت را از روی حرارت بردارید و صبر کنید تا به دمای محیط برسد.
مرحله دوم:
برای تهیه باقلوای ترکی با خمیر یوفکا ابتدا به اندازه دویست گرم پودر مغزهای پسته و بادام و گردو را با پودرهای هل، دارچین و پودر قند خوب مخلوط کنید سپس در یک آبپاش تمیز مقداری آب را با یک قاشق غذاخوری گلاب برای مرطوبت کردن لایههای خمیر یوفکا حل کنید و در کنار بگذارید.
با توجه به تعداد لایههای خمیری که قرار است رویهم چیده شوند قالبی را انتخاب کنید و با مقداری کره چرب کنید سپس به ترتیب خمیرهای یوفکای آماده را بر روی آن بچینید.
برای اینکه مخلفات میانی باقلوا بعد از پخت از زیرش خارج نشوند، بهتر است برای لایه زیرین از سه لایه خمیر یوفکا استفاده کنید و به یاد داشته باشید که هر لایه از این سه را باید بهصورت مجزا با کره آبشده چرب کنید.
روی سومین لایه خمیر یوفکا را با مغزهای پسته، بادام و گردویی که از قبل آماده کردید، بپوشانید و قبل از قرار دادن یکلایه خمیر بر روی مغزها، با اسپری آبپاش روی آنها ترکیب آب و گلاب که درست کردید را بپاشید و دوباره روی آن یک لایه خمیر بگذارید و به همین صورت ادامه دهید.
شما میتوانید بهدلخواه خودتان برای هر لایه از چند ورق خمیر استفاده کنید فقط باید هر ورق را با کره چرب کرده و بعد ورق بعدی را بر روی قرار دهید؛ همچنین در زمان پر کردن لایه با مغزها میتوانید مغزها را نیز به صورت لایهای رویهم بگذارید یعنی یکلایه پسته ریخته و روی آن یک لایه فندق پودر شده و سپس یک لایه بادام خردشده و الیآخر.
آخرین ورق خمیر یوفکایی که گذاشتید مجدداً آن را با یک برس مخصوص چرب کنید و بعد با یک چاقوی تیز برشهایی سطحی به شکل دلخواه (مربع یا لوزی) زده و قالب را درون فر با درجه حرارت 180 قرار دهید. توجه کنید حتماً فر به مدت 10 دقیقه از قبل گرم شود.
در ابتدا بگذارید باقلوای ترکی شما بیست دقیقه با شعله زیرین کاملاً پخته شود و بعدازآن پنج دقیقه دیگر با شعله بالایی (در حالت گریل) که روی آن به رنگ طلایی درآید.
مرحله سوم:
بعد از پخته شدن کامل باقلوا صبر کنید تا کمی خنک شود و سپس برشهای قبلی را عمیقتر کنید. تقریباً نصف شربتی که از قبل آماده کردید را روی آن بریزید و با فویلی بپوشانید. باقلواها را دو ساعت در دمای محیط بگذارید و بعد از گذشت این زمان فویل را بردارید و باقی شربت را روی آنها بریزید دو ساعت دیگر صبر کنید.
باقلوای شما آمادهست 😊

طرز تهیه خمیر باقلوا خانگی
اگر میخوایین خودتون خمیر یوفکا رو درست کنید، به این مواد احتیاج دارید:
زرده تخممرغ: یک عدد
شیر: یک چهارم پیمانه
ماست: دو قاشق (غذاخوری)
روغن یا کره: یک قاشق (غذاخوری)
آرد: یک و 4/1 لیوان
بکینگپودر: نصف قاشق چایخوری
در یک ظرف زرده تخممرغ را با همزن برقی حدود سه تا چهار دقیقه بزنید سپس کره، ماست و شیر را به زرده اضافه کنید و با قاشق قدری هم زده تا کاملاً مخلوط شود. در ظرفی دیگر ابتدا آرد و بیکینگپودر را ترکیب کنید و دو تا سه بار الک کنید تا هوای بین ذرات آرد از آن خارج شود. سپس آرد الک شده را کمکم به مخلوط تخممرغ، ماست و... اضافه کنید و خیلی آرام به حالت دورانی مواد را هم بزنید.
سپس با دستتان خمیر را ورز داده و اگر احساس کردید هنوز به دست میچسبد کمی آرد الک شده اضافه کرده تا چسبندگی آرد برطرف شود. روی خمیر را با پارچه بپوشانید و به مدت یک ساعت آن را در دمای معمولی کنار بگذارید تا خمیر استراحت کند.
بعد از آن، خمیر را به پنج یا شش قسمت تقسیم کنید و زیر سطح کار و روی قسمتهای خمیر، دوباره آرد بپاشید و روی آنها را بپوشانید و بگذارید ده دقیقه دیگر استراحت کند.
بعد از ده دقیقه قسمتهای خمیر را روی یک سطح صاف که به آرد زدید تا اندازهای که نازک شود، بازکنید.
خمیر شما آماده است😊
میتوانید باقی مراحل مانند دستور قبلی انجام دهید.
البته شما میتوانید باقلوا را به فرم کیک هم درست کنید. بافت کیک باقلوا به دلیل پوک بودن آن بینظیر بوده و استفاده از زعفران در آن باعث میشود تا کیکی با عطر و طعمی متفاوت داشته باشد.
انواع باقلوای ترکی

1. Sütlü Nuriye (سوتلو نوریه)
تفاوت این نوع باقلوا ترکی با بقیه انواع آن در نوع شربتش است. برای تهیه شربت آن به جای آب، شیر میریزند و طعم ملایمتری به باقلوا میدهد زیرا مقدار کمتری شکر در آن حل میشود و ظاهرش هم سفیدتر میشود و همین طور به جای پسته از فندق استفاده میشود. ریشه نام سوتلو نوریه مشخص نیست اما در سال 1980 که ترکیه وضعیت اقتصادی خوبی نداشته مردم برای گذران زندگی تلاش میکردند تا باقلوای خوشمزهتری درست کنن و بیشتر بفروشند برای همین به آن شیر اضافه میکردند و البته به جای پسته که گرانتر هست از فندق استفاده کردند تا هزینه آن کمتر شود. نوریه در ترکیه نامی زنانه است گفته شده نام زنی که این نوع باقلوا را درست میکرد نوریه بوده است.

2. Fıstıklı Sarma (فیستیکلی سارما)
یکی دیگر از انواع باقلوای ترکی فیستیکلی سارما است که شبیه باقلوای ساده است و تنها تفاوتش میزان استفاده پسته است که در تهیه این نوع باقلواآنقدری استفاده میشود که ظاهرش به رنگ سبز در میاید همچنین آن را با بستنی سرو میکنند. فیستیک در زبان ترکی به معنای پسته است و این باقلوا به دلیل آنکه مقدار زیادی پسته دارد به این نام معروف است و گفته شده این نوع باقلوا اولین بار در شهر گازی آنتپ در جنوب شرقی ترکیه پیدا شده است.

3. Burma (بورما)
بورما طرفداران بسیار زیادی در بین بقیه باقلواها دارد و ترکیبات آن شبیه دیگر باقلواهاست اما تفاوت آن با دیگر باقلواها در آن است که از چندلایه خمیر فیلوی نازک استفاده میکنند و لابهلای آنها مغزهای پسته و بادام و گردو خرد شده میریزند بعد خمیرها را رول میکنند با کره میپزند در آخر هم مقدار زیادی شربت شیرین اضافه میکنند.

4. Bülbül yuvası (بلبل یواسی)
این نوع باقلوای مشهور تقریبا شبیه بورماست با این تفاوت که خمیرهای فیلو رو به شکل دایرهای درمی آورند و بین آن را با مغزها که اغلب پسته است پر میکنند. این نوع باقلوا ظاهر زیبا و خوشمزهای دارد و بسیار مناسب برای سوغاتی و هدیه دادن است. بلبل یواسی در زبان ترکی به معنای آشیانه بلبل است و به دلیل گرد بودن این باقلوا و شباهت آن به آشیانه این نام را به آن دادهاند

5. Şöbiyet (شوبیت)
در این نوع باقلوا حدود ده لایه خمیر فیلو به همراه کره روی هم قرار میدهند و بعد به صورت مربعهای حدودا 7 سانتیمتری جدا میکنند سپس در وسط آن پودینگ غلیظی به اسم kaymak که از ترکیب شیر و سمولینا جوشانده شدهست قرار میدهند و به صورت مثلثی تا میکنند. در آخر بر روی آن مغز پسته و شربت شیرینی میریزند.