کاخ دولما باغچه

جاذبههای گردشگری استانبول بسیار زیاد هستند اما به طور قطع کاخ دولما باغچه با همه آنها متفاوت است. این کاخ از مهمترین آثار به جا مانده از دوران عثمانی است و معماری آن بینظیر است. در این مطلب از وبسایت حیاطمون به معرفی کاخ دولما باغچه و بخش های آن میپردازیم. با ما همراه باشید:
کاخ دولما باغچه کجاست؟
کاخ د.لما باغچه (Dolmabahce Palace) به معنای پر باغ، کاخی بسیار زیبا و تاریخی در بخش اروپایی استانبول و منطقه بشیکتاش در نزدیکی تنگه بسفر است. در گذشته این کاخ را قصر ساحلی بشیکتاش مینامیدند. این کاخ محل اقامت و اداره حکومت شش سلطان عثمانی بوده و حدود 45 هزار مترمربع است که شامل بخشهای زیادی است. این کاخ معماری بسیار زیبایی دارد که به سبک نئوباروک است و معمار دربار عثمانی به دستور سلطان عبدالمجید در سال 1843 آن را طراحی کرده است. در زمان امپراطوری سلطان محمد پنجم، او و خانوادهاش به طور کامل به دلما باغچه نقل مکان کردند. بعد از به پایان رسیدن حکومت عثمانی و جمهوری شدن ترکیه، پارلمان تصمیم گرفت تا از دلما باغچه به عنوان کاخ ریاست جمهوری استفاده کنند و آتاتورک در این مکان اقامت داشت پس از درگذشت آتاتورک در تاریخ ۱۰ نوامبر ۱۹۳۸ این کاخ بدون استفاده ماند و بعدها در سال ۱۹۵۲ دلما باغچه به موزه تبدیل شد و در حال حاضر یک جاذبه گردشگری است که در یک منطقه کاملا توریستی قرار دارد و دسترسی به آن بسیار آسان است و به همین دلیل بازدیدکنندگان زیادی روزانه به اینجا وارد میشوند.
معماری کاخ دلما باغچه
کاخ دولما باغچه به صورت متقارن ساخته شده است و شامل16 بخش در کنار عمارت اصلی، 285 اتاق، 43 سرسرا و 6 حمام سنتی ترکی است. نکته جالبی که درباره این کاخ وجود دارد لوستر کریستالی بسیار زیبا است که حدود 4 هزار کیلوگرم است و 26 متر ارتفاع دارد. این لوستر بزرگترین لوستر جهان است و هدیه ملکه ویکتوریا به سلطان سلیمان بوده است. باشکوهترین بخش این کاخ متعلق به تالار تشریفات و راهرویی با راهپلههای ورودی کریستالی است که این لوستر زیبا در آنجا آویزان است.
بخشهای کاخ دولما باغچه
این کاخ بزرگترین کاخ در استانبول است که مساحت بنای آن بیش از 11 هزار مترمربع است. این کاخ شامل سه بخش اصلی است: بخش اداری، سالن تشریفات و حرمسراها.
در این کاخ ساختمانهای اداری وجود دارد که برای اداره حکومت از آنجا استفاده میشد. این ساختمانها همانند ساختمان اصلی بسیار زیبا و با شکوه هستند و راهپلههای آنها از کریستال ساخته شده است. این ساختمانها شامل بخشهایی مانند سرسراهای بزرگ و زیبا با شومینهها و لوسترهای کریستالی است که کف آن با فرشهای هرکه تزیین شده است. هرکه نام یکی از شهرهای ترکیه است که به هنر فرشبافی معروف است.
این مجموعه یک ساختمان اصلی دارد که همان سالن تشریفات است که حدود دو هزار مترمربع مساحت دارد و در ابتدا محل اقامت سلطان عبدالمجید اول بوده است و بعدها بخشهای دیگر به آن اضافه میشود. که شامل آشپزخانههای سلطنتی، اتاقهای ولیعهدها، پادگان، اصطبلها، درمانگاه، آسیاب آرد، مرغداری، ریختهگری، گلخانه، کارگاه فرش، برج ساعت و ... است. در طبقه بالای آن یک گالری بسیار زیبا قرار دارد که تماما با هدیههای سفیران خارجی تزیین شده است. در بالای این سرسرا یک راهرو با پنجرههای بزرگ وجود دارد که بخش اداری را به حرمسرا متصل میکند.
در این راهرو همیشه نگهبانانی حضور داشتند و از آنجا محافظت میکردند تا کسی بدون اجازه به حرمسرا وارد نشود. تنها مردی که اجازه ورود به این محدوده را داشت شخص سلطان بود. زنان نیز اجازه حضور در مهمانیها را نداشتند و تنها از پشت پنجرههای بزرگ راهرو نظارهگر بودند. در اینجا اتاقهایی مخصوص ملکه مادر (مادر سلطان)، همسران سلطان و فرزندان وی نیز وجود دارد که میتوانید از آنها بازدید کنید.
چگونه به کاخ دولما باغچه برویم؟
برای بازدید از کاخ دولما باغچه میتوانید به میدان تکسیم بروید و سپس با مترو فونیکلار به کاباتاش بروید میتوانید از محله سلطان احمد هم با تراموا به این ایستگاه بروید. کاخ دولماباغچه حدود 400 متر با ایستگاه کاباتاش فاصله دارد که با دنبال کردن تابلوها به آن خواهید رسید. از
نشانی دقیق کاخ دولما باغچه: Vişnezade, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul, Turkey
این کاخ در همه روزهای هفته به غیر از دوشنبه و پنجشنبه از ساعت 9 صبح تا 4 بعدازظهر باز است و میتوانید از آن بازدید کنید و البته ظرفیت بازدید از کاخ در روز 1500 نفر است.
هزینه بازدید از بخشهای مختلف کاخ متفاوت است برای بازدید از موزه۶۰ لیر، بازدید از حرم ۴۰ لیر، بازدید از مجموعه موزه ۱۰ لیر است.
سخن پایانی ...
در این مطلب از مجله حیاطمون کاخ دولما باغچه را که از مهمترین جاذبههای گردشگری استانبول است را معرفی کردیم. در استانبول کاخهای دیگری مانند کاخ توپکاپی نیز وجود دارند که در مطالب دیگر در بخش ترکیه گردی مجله به طور مفصل توضیح دادهایم.