شهر افسوس؛ شهری باستانی

ترکیه کشوری بسیار زیبا، با قدمتی چندهزار ساله و پر از مکانهای تاریخی و باستانی است و هر شهر از آن مکانهای دیدنی جالب و قدیمی دارد. در این مطلب از وبسایت حیاطمون به سراغ یکی از این مکانهای باستانی میرویم. با ما همراه باشید:
افسوس کجاست؟
شهر افسوس (Ephesus)، افس (به زبان ترکی) که نام آن از آپاشا گرفته شده است؛ شهری باستانی و با تمدنی 6000 ساله است که در فاصله سه کیلومتری از جنوب شهر سلچوک (Selçuk) و در 18 کلیومتری از کوش آداسی و در استان ازمیر قرار دارد. این شهر در قرن اول میلادی و زمان رومیان سومین شهر بزرگ منطقه آناتولی بعد از شهرهای ساردیس و اسکندریه ترواس بودهاست و یکی از بزرگترین شهرهای جهان هم محسوب میشد که جمعیتی نسبتا زیادی داشت. در اینجا یکی از عجایب هفتگانه جهان وجود دارد و البته میزبان یکی از هفت کلیسای آسیا بوده که احتمالا انجیل یوحنا نیز در آنجا نوشته شده است. بسیاری معتقدند که اصحاب کهف یا هفت خفتگان افسوس در این شهر زندگی میکردند و در غاری نزدیک به آنجا به خواب رفتهاند. و در حال حاضر از این شهر ویرانههایی باقی مانده که نشان از فرهنگ و نوع زندگی مردم آن زمان است.
تاریخ افسوس
تاریخ این شهر به دوره نوسنگی بازمیگردد زیرا آثار بسیار ارزشمندی از دوران مسیحیت و مذهبهای قبل از آن در اینجا پیدا کردهاند. گفته شده این شهر در سواحل دریای اژه بنا شده بود اما امروزه فاصله خیلی زیادی با دریا دارد. بخش زیادی از شهر افسوس بعد از جنگ سلجوقیه و عثمانی نابود شد اما بناهایی از آن باقی مانده که جزو آثار باستانی میشوند و در حال حاضر تنها 15 درصد از بناهای این شهر را از زیر خاک بیرون آوردهاند. یکی از مهمترین آنها معبد آرتمیس است.
بناهای افسوس
معبد آرتمیس
معبد آرتمیس، بنای مرمرین مکانی افسانهای و یکی از عجایب هفتگانه جهان است. این معبد زمانی که یونانیها در افسوس حکومت داشتند ساخته شد. این معبد زیباترین بناییست که تا به حال ساخته شده است. این بنا در طول تاریخ چندین بار در اثر آتش سوزی و جنگ از بین رفته و دوباره بازسازی شده است اما همچنان زیباترین بنای جهان است. گفته شده مجسمه گمشده آرتمیس هم در این مکان قرار داشته است.
کلیسا مریم مقدس
یکی از بناهایی تاریخی به جا مونده کلیسا مریم مقدس است که گفته شده حضرت مریم بعد از مرگ و قیام حضرت عیسی در این خانه زندگی میکرد. محل این خانه برای مدتها ناشناخته بود تا زمانیکه یک باستانشناس بریتانیایی به نام جان ترتل وود که برای تحقیقات به معبد آرتمیس رفته بود به طرز معجزهآسایی پیادهرویی را دنبال میکند و محل دقیق این خانه را پیدا می-کند و سپس اقدامات این کشف توسط یک فرد آلمانی به نام اتو بندروف از دنبال میشود. البته خانم کاترین امریچ از قبل پیش-بینی کرده بود که خانه حضرت مریم در شهر افسوس وجود دارد.
ورزشگاه ودیوس
بنایی دیگر در افسوس است که شامل یک سالن کشتی یا پالااسترا و استادیوم است که ساختمانی بزرگ مستطیل شکل با محوطه طاقدار است که نیمه شرقی آن از آجر با روکش سنگ مرمر ساخته شده است. در آنجا میدانی برای مسابقات وجود دارد که برای برپایی سیرک، مبارزات گلادیاتورها و مبارزات بین حیوانات وحشی استفاده میشد. این بنا تقریبا به حالت اولیه حفظ شده است.
کتابخانه سلسیوس
این کتابخانه بزرگ و زیبا به سبک یونانی محلی برای ذخیره 12 هزار کتیبه بوده است. از نکات جالب آن این است که دخمهای در زیر این کتابخانه وجود دارد که مقبره تیبریوس ژولیوس سلسوس، سناتور روم است. بخش زیادی از این بنا به دلیل زلزله از بین رفته است.
میدان ورلانوس
در کنار ورزشگاه ودیوس، میدانی به نام ورولانوس وجود دارد که جایی برای ورزشکاران بوده است. خارج از این محدوده حمامی بسیار قدیمی قرار دارد که بسیار دیدنیست.
تئاتر بزرگ
در این محوطه یک تئاتر بزرگ قرار دارد که ظرفیت آن حدود 25 هزار نفر است. این بنا دوره حکومت کلادیوس ساخته شد و عصر طلایی آن بود. در حال حاضر اگر در آخرین ردیف آن بنشینید میتوانید منظرهای بسیار زیبا از بندر افسوس رو ببینید.
سخن پایانی ...
در این مطلب از مجله حیاطمون شهر باستانی افسوس را معرفی کردیم و از بناهای آن نام بردیم. اما ترکیه شهرهای زیبا و باستانی زیادی دارد یکی از آنها شهر مقدس در منطقه پاموک کاله است که در مطلب دیگری به طور کامل شرح دادهایم.
⠀