حمام خرم سلطان؛ حمام قدیمی با خدماتی مدرن

در استانبول درست در کنار ایاصوفیه، یک حمام سنتی ترکی و بسیار قدیمی وجود دارد که هنوز هم باشکوه و جلال گذشته به فعالیت خود ادامه میدهد و خدماتی مدرن به مشتریان خود عرضه میکند که میتوانید ساعتی را در آرامش در آنجا سپری کنید. در این مطلب از وبسایت حیاطمون به معرفی حمام سنتی خرم سلطان، یکی محبوبترین جاذبههای گردشگری در استانبول میپردازیم. با ما همراه باشید:
حمام خرم سلطان کجاست؟
حمام سنتی خرم سلطان در منطقه معروف فاتح و سلطان احمد؛ جایی در میان دو مسجد ایاصوفیه و مسجد آبی قرار دارد و این بهترین مکان ممکن برای دسترسی گردشگران و مسافران است. این حمام با وجود قدمت زیادش هنوز هم کاربری خود را حذف کرده و مردم مانند گذشته میتوانند از یک حمام سنتی و شیک با خدمات عالی در یک فضای مدرن لذت ببرند.
تاریخ حمام سنتی خرم سلطان
حمامهای سنتی ترکی از زمان امپراطوری رم شرقی باب شدند و به صورت سنت درآمدند و تا زمان عثمانیها این سنت زنده نگهداشته شد. حمامها در این زمان جایگاه ویژهای داشتند زیرا با آیین مذهبی ادغام شده بودند و جز جدایی ناپذیر از زندگی مردم بودند. همانطور که میدانید عثمانیها مسلمان بودند و از مهمترین اصول در اسلام پاکیزگی است و مردم بیش از هرچیز به آن اهمیت میدادند. در قدیم آیین حمام گرفتن برای طبقات اشراف و متوسط و فقیر متفاوت بود. اشراف همیشه همراه داشتند تا وسایل آنها را که شامل حولههای ابریشمی، صابون یمانی، شانه، حنا، سرمه و صندلهای مرواریدی بود را حمل کنند. آداب و رسوم حمام سنتی آنقدر زیاد بود که معمولا نیمی از روز خود را در حمام میگذرانند.
در زمان سلطان سلیمان عثمانی به سفارش همسر او یعنی خرم سلطان حمامی زیبا و با امکانات زیاد در نزدیکی ایاصوفیه ساخته شد و معماری آن برعهده معمار سینان بود. جالب است که بدانید در این مکان روزگاری معبد زئوس و حمامهایی که متعلق به دوران امپراطوری روم شرقی بوده؛ قرار داشته است. این حمام در طول تاریخ کاربریهای متفاوتی داشته است. پس از آن که دربهای این حمام در سال 1910 بسته شد این بنا در گوشهای ماند و از یادها رفت. در مدتی از تاریخ در کنار این حمام زندانی وجود داشت که به دلیل محدودیت در ظرفیت آن، تصمیم گرفتند تا این حمام را به زندانی موقت تبدیل کنند و زندانیان استانبول را در آنجا اسکان دهند. بعدها نیز از این حمام به عنوان انباری استفاده شد و روغن و فلفل و ادویهجات نگهداری میشد در سال 1957 طی حرکتی این حمام برای اولین بار بازسازی شد اما تغییر کاربری پیدا کرد و به عنوان بازار فرش رونمایی شد و تا مدتها فرشهای زیبا و رنگارنگ در آنجا دیده میشد تا اینکه طی حرکتی در سال 2007 این حمام بار دیگر بازسازی شد و همانند زمان خرم سلطان شکوه و جلال گذشته را پیدا کرد و تبدیل به یک حمام سنتی ترکی بینظیر شد. جایی که ساعاتی شما را به زمان عثمانیها بازمیگرداند.
در انتها بازسازی این بنای تاریخی برعهده دانشگاه کوجیلی بود و آنها تمام تلاش خود را کردند تا تمام عناصر و المانهای آن مانند گذشته باشد. برای این پروژه، تحقیقات و بررسیهای زیادی انجام شد و به همین دلیل بازسازی آن ماهها طول کشید. جالب است بدانید که هزینه بازسازی آن حدود 11 میلیون دلار شد. و بالاخره در سال 2011 مورد استفاده قرار گرفت.
بخشهای حمام خرم سلطان ایاصوفیه
این حمام شامل سه بخش سالن سرد، سالن داغ، سالن گرم است.
در هنگام ورود نخستین جایی که میبینید سالن سرد است. در این سالن، اتاق ویژه، اتاق ماساژ، اتاق تعویض لباس و کمدها، بخش پذیرش، فروشگاه، آرایشگاه، ویتامین سرا و محلی برای استراحت وجود دارند. این سالن درواقع ورودی حمام است و در انتها نیز به همین سالن باز می گردید و می توانید با میهمان کردن خودتان به آبمیوه ای مقوی و خنک، محو تزیینات سقف و ساختمان شوید و تاریخچه حمام خرم سلطان را مرور کنید.
سالن بعدی، سالن داغ است که بزرگترین بخش این حمام است. این سالن بزرگ از سنگهای مرمر ساخته شده و میتوانید از کاسههای مرمرین و زرین برای خنک شدن استفاده کنید زیرا دمای این سالن حدود 42 تا 47 درجه است. هدف این سالن آماده کردن شما برای ورود به سالن گرم و اسکراب کردن پوست است. همچنین میتوانید از خدمات شستشو با کف و یا ماساژ هم استفاده کنید.
سالن گرم، آخرین سالن این حمام است و در این سالن میتوانید از یک حمام عالی ترکی را تجربه کنید. خدماتشان شامل بستههای حمام و ماساژ است که میتوانید باتوجه به بودجه خود از آنها استفاده کنید.
سخن پایانی ...
در این مطلب از مجله حیاطمون یکی از پرطرفدارترین مکانهای گردشگری در استانبول که کمتر شنیده شده را معرفی کردیم و آن حمام سنتی خرم سلطان ایاصوفیه است. این حمام سنتی نشاندهنده فرهنگ و تاریخ ترکیه است که به خوبی از آن نگهداری شده تا به گوش جهانیان رسانده شود. در استانبول جاذبههای گردشگری زیادی وجود دارد که میتوانید از بخش ترکیه گردی مجله حیاطمون با همه آنها آشنا شوید.