7 نکته مهم برای شروع یادگیری زبان ترکی استانبولی

اگر ساکن ترکیه هستید و یا به تازگی به ترکیه مهاجرت کردهاید؛ مهمترین کاری که باید انجام دهید یادگیری زبان ترکی استانبولی است. در مطالب دیگر درباره ضرورت یادگیری زبان در کشورهای خارجی و به ویژه ترکیه را بیان کردیم. برای شروع یادگیری زبان ترکی استانبولی بهتر است مختصری درباره این زبان و قواعد آن بدانید. در این مطلب از وبسایت حیاطمون نکاتی را درباره یادگیری زبان ترکی استانبولی بیان میکنیم تا شما بیشتر با این زبان شیرین آشنا شوید. با ما همراه باشید:
با وجود اینکه زبان ترکی استانبولی از حروف لاتین تشکیل شده است اما قواعد آن هیچ شباهتی به زبان انگلیسی ندارد. این زبان از نظر قواعد بیشتر شبیه به زبان فارسی است اما برخلاف آن هیچ استثنا یا قواعد پیچیده و سختی ندارد. یادگیری این زبان بسیار آسان است در زیر نکات مفیدی را برای شروع یادگیری زبان ترکی استانبولی آوردهایم:
1. حروف زبان ترکی استانبولی شبیه حروف انگلیسی است.
این نکته یکی از مزایای زبان ترکی استانبولی است که یادگیری آن را بسیار ساده کرده است. مصطفی کمال آتاترک، پدر جمهوری ترکیه در سال 1928 اصلاحاتی در این زبان انجام داد تا یادگیری آن را سادهتر کند. با این اقدام او 80% مردم ترک با سواد شدند. در این زبان علاوه بر حروف انگلیسی چندین حرف جدید وجود دارد که از زبانهای دیگر گرفته است. یکی از این حروف، ü است که از حروف آلمانی است و صدای «او» دارد که از حروف صدادار محسوب میشود. حروفهای دیگری نیز مانند ç با صدای «چ» و ş با صدای «ش» نیز جزو حروفهای جدید نسبت به زبان انگلیسی هستند.
2. در زبان ترکی استانبول هر حرف، یک صدا دارد.
برای فهم بهتر با یک مثال شروع میکنیم. در زبان انگلیسی حرفی مانند «س» و گاهی اوقات صدای «ز» دارد. اما در زبان ترکی استانبولی همیشه صدای «س» دارد. جالب است بدانید که در این زبان برخلاف زبان انگلیسی از ترکیب چند حرف صدای جدید تولید نمیشود. مثلا در زبان انگلیسی حرف c و حرف h در کنار یکدیگر صدای «چ» دارد اما در زبان ترکی استانبولی یک حرف ç برای این صدا تعریف شده است.
3. در زبان ترکی استانبولی حرف تعریف و جنسیت وجود ندارد.
از دیگر مزایا این زبان حذف حرف تعریف است. در زبان انگلیسی ما کلمه The را داریم که معادلی برای آن در زبان ترکی استانبولی نیست. همچنین در این زبان معادلی برای a و an هم نداریم و حتی حروف اضافه مانند on، by، in و ... هم وجود ندارد. جالب است که بدانید که در این زبان مانند زبان فارسی تفاوتی میان ضمایر مونث و مذکر نیست نشانههای همه آنها یکسان است و حتی در بعضی موارد این نشانه حذف میشود. این زبان برای مشخص شدن شخصها از نشانههایی در انتهای فعلها استفاده میشود و در جملات معمولا ضمایر حذف میشوند و تنها برای تاکید به کار برده میشوند. نکته جالب دیگر این است که در این زبان حالت جمع هم وجود ندارد و همه کلمات قابل شمارش مفرد میآیند و جمع بودن آنها با اضافه کردن اعداد مشخص میشود. برای مثال پنج سیب (bes elma) بیشتر از یک سیب (bir elma) است و نیازی به جمع بودن کلمه سیب نیست. این موارد باعث شده تا زبان ترکی بسیار راحت و آسانتر از انگلیسی و فارسی باشد.
4. در جملات ترکی استانبولی ترتیب کلمات مانند فارسی است.
با وجود اینکه زبان ترکی استانبولی از حروف لاتین و انگلیسی تشکیل شده است؛ اما ترتیب کلمات در جملهها برخلاف زبان انگلیسی و مانند زبان فارسی است. در زبان انگلیسی جملات به صورت فاعل-فعل-مفعول هستند اما در ترکی استانبولی به صورت فاعل-مفعول-فعل است.
5. در زبان ترکی استانبولی اعداد برعکس هستند!
اعداد در زبان ترکی استانبولی بسیار منظم هستند و رقم به رقم نوشته میشوند. شما تنها لازم است اعداد یک تا ده را بدانید و برای یادگیری باقی اعداد مشکلی نخواهید داشت. برای مثال عدد پانزده، شامل اعداد ده (on) و پنج (bes) است و این عدد در زبان ترکی استانبولی on bes است. کلمه صد در زبان ترکی استانبولی (yüz) و کلمه هزار (Bin) است. برای مثال عدد 2315 به زبان ترکی استانبولی
« iki bin üç yüz on beş»
است.
6. در زبان ترکی استانبولی کلمات به هم می چسبند.
در زبان ترکی استانبولی کلمات به هم می چسبند و در این حالت، جمع بودن یا منفی بودن یا هر ویژگی دیگر به کلمات اضافه میشوند اما کلمه اصلی تغییر نمیکند. برای مثال Evdeyiz یک جمله کامل به معنای « ما در خانه هستیم» است و . Ev به معنای “خانه” وde برای بیان مکان وyiz برای جمع اول شخص است. همانطور که گفتیم ضمایر نیز تنها برای تاکید میآیند و در این جمله حذف شده است.
در ابتدا ممکن است این ویژگی برای شما سخت و پیچیده باشد اما با تمرین کردن میتوانید جملات را به راحتی تشخیص بدهید.
7. در یادگیری ترکی استانبولی هماهنگی حروف صداردار مهم است!
در یک کلمه در زبان ترکی استانبولی برای راحتتر تلفظ شدن آن حروف صدادار نزدیک به یکدیگر قرار میگیرند. این حروف با کلمه اصلی باید هماهنگ باشند و این هماهنگی باعث میشود تا کلمات با تلفظ آسانتری ادا شوند و زیباتر به نظر برسد.
سخن پایانی ...
در این مطلب از مجله حیاطمون چند نکته برای یادگیری بهتر زبان ترکی استانبولی را بیان کردیم. در مطالب دیگر درباره اهمیت یادگیری این زبان صحبت کردهایم و جملات و کلمات ضروری را نیز آوردهایم و امیدواریم نکاتی که در مورد یادگیری ترکی استانبولی اشاره کردیم برای شما مفید باشد.