آداب و رسوم مردم ترکیه

ترکیه یک کشور بسیار تاریخی و با قدمت زیاد است که اولین تمدنها در آنجا شکل گرفته است. به همین دلیل آداب و رسوم خاصی دارند که از گذشته تا به امروز با آنها همراه بوده است. اکثر این آداب و رسوم با مذهب ادغام شده است و مذهب مردم ترکیه اسلام است. همچنین به خاطر همسایه بودن با ایران تشابه فرهنگی زیادی دارند و بسیاری از این آداب و رسومها مشترک است. مردم این کشور ملاقات با افراد غریبه و توریستها را بسیار دوست دارند و از صحبت با او لذت میبرند مخصوصا زمانی که در مورد فرهنگ و تاریخ کشورشان از آنها پرسیده شود زیرا که آنها با غرور و افتخار درباره تاریخ کهن کشورشان صحبت میکنند. اما تمام آنها به زبان ترکی صحبت میکنند و ممکن است متوجه حرفهایشان نشوید. البته بسیاری از آنها مخصوصا در مکانهای توریستی به زبان فارسی و انگلیسی نیز آشنا هستند. در این مطلب از وبسایت حیاطمون به معرفی برخی از این آداب و رسومها میپردازیم. با ما همراه باشید:
خوشآمدگویی و احوالپرسی
خوشآمدگویی یکی مهمترین رسمها در ترکیه است. ترکها بسیار مهماننواز هستند و اگر حتی یک بار به ترکیه رفته باشید این موضوع را فهمیدهاید زیرا در تمامی رستورانها و مکانهای سنتی ترکیه وارد شوید اولین جملهای که میشنوید خوشآمدگویی به شماست.
در اسلام به سلام دادن در هنگام ملاقات بسیار تاکید شده است و ترکها نیز در هنگام ملاقات با یکدیگر به هم سلام میدهند و سپس خیلی محکم با هم دست میدهند. اما آداب و رسوم آنها در هنگام خداحافظی متفاوت است و دیگر نیازی به دست دادن نیست. در هنگام احوالپرسی معمولا دوستان و بستگان با یک یا دو بوسه بر صورت میزنند و هنگام ملاقات با افراد سالخورده، به نشانه احترام دست راست او را میبوسند و بعد پیشانیشان را روی دست او میگذارند و همچنین در زمان ورود به یک اتاق، اگر کسی به استقبال نیامد ابتدا با افراد بزرگتر احوالپرسی میکنند و همه این رسوم تقریبا مشابه آداب و رسوم ایرانیان است.
آراستگی و پاکیزگی
مردم کشور ترکیه به مرتب بودن ظاهر و آراستگی و پاکیزگی معروف هستند و به آن اهمیت زیادی میدهند. آنها عاشق آراستگی ظاهر و نظافتاند. اما به دلیل مسلمان بودن از پوشیدن لباسهای بدن نما و کوتاه در ترکیه اجتناب میکنند. اما در مناطق توریستی این نوع پوشش اجباری نیست.
روابط ترکها
ترکها به روابط دوستی طولانی و بلند مدت اهمیت میدهند و نسبت به دوستان و آشنایان قدیمی تعهدات زیادی دارند. آنها همچنین بسیار مهمان نواز هستند و معمولا مهمانان زیادی دعوت میکنند. ورود با کفش به منزل رایج نیست و معمولا دمپایی به پا میکنند. ترکها از مهمانان خود به صورت مفصل پذیرایی میکنند. و سفرهای طویل و پر از غذا تهیه میبینند و عادت دارند بشقابهای مهمانان را پر کنند. بعد از غذا نیز از مهمانان با قهوه، چای و میوه پذیرایی میکنند. این نوع مهمانیها معمولا تا پاسی از شب ادامه دارد زیرا ترکها اعتقاد دارند زود رفتن مهمان نوعی بیاحترامی به میزبان است. آنها همچنین با همسایگان خود روابطی دوستانه برقرار میکنند زیرا که در اسلام بر داشتن روابط دوستانه و مهمان نوازی بسیار تاکید شده است. پس اگر همسایه شما برایتان غذا فرستاد از آن تعجب نکنید زیرا امری رایج است. البته که شما نیز برای احترام ظرف آنها را نباید خالی برگردانید.
عزاداری در ترکیه
در مراسم عزاداری رسم است که همسایگان آنها تا سه روز برای خانواده مرحوم غذا میفرستند و عزاداران نیز برای آنها حلوا می-فرستند و همچنین از مهمانان خود با حلوا پذیرایی میکنند. در بعضی از مناطق مراسمی برگزار میشود که در آن دوستان آشنایان حلوا درست میکنند و در هنگام پخت آن درباره شخص فوت شده و خاطرات خوشی که با او داشتند صحبت میکنند.
آداب و رسوم ازدواج در ترکیه
ترکها آداب و رسوم خاصی برای ازدواج دارند که برخی از آنها که جالبتر است را در اینجا آوردهایم. در ترکیه معمولا دختر و پسر بعد از آشنایی و تصمیم به ازدواج اقدام برگزاری مراسم خواستگاری میکنند تا خانوادههایشان نیز با هم آشنا شوند. در مراسم خواستگاری نیز معمولا از خانواده داماد با قهوه پذیرایی میشود. این رسم در قدیم بسیار مهم بود تا جایی که دختران را باتوجه به مهارت آنها در دم کردن قهوه می سنجیدند. بنابراین نحوه دم کردن قهوه را تمام دختران یاد میگرفتند و در مراسم ازدواج نیز دوستان عروس نام-هایشان را درون کفش عروس مینویسند در آخر مراسم کسی که نامش از داخل کفش پاک شده باشد به معنی آن است که عروس بعدی خواهد بود.
مسائل مالی و چانه زدن در ترکیه
ترکها اهل چانهزنی هستند و در همه خریدها چه فروشگاههای کوچک چه خریدها و معاملات بزرگ چانه زدن بسیار رواج دارد و به نوعی تبدیل به یک سنت شده است.
رسم هدیه دادن در ترکیه
ترک ها به هدیه دادن و هدیه گرفتن علاقه دارند و این هدیههای شامل صنایع دستی، وسایل تزئینی، لباسهای سنتی و اجناس لوکس است. سوغاتی دادن نیز جزو رسومات ترکهاست و در زمان بازگشت از سفر برای اقوام و دوستان سوغاتی میآورند. از مواقع دیگری که ترکها به یکدیگر هدیه میدهند در زمان دعوت شدن در منزل دیگران هست. در این زمان مهمانان معمولا هدیه و شیرینی و گل به همراه میبرند.
سخن پایانی ...
اگر شما به ترکیه مهاجرت کرده باشید احتمالا با چالشهای زیادی روبه رو هستید در این مطلب از مجله حیاطمون شما را فرهنگ مردم ترکیه آشنا کردیم تا بیشتر بتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید. اما مهمترین برای برقراری ارتباط دانستن زبان ترکی استانبولی است. مجموعه حیاطمون برای ایرانیان ساکن ترکیه شرایطی را فراهم کرده تا بتوانند به صورت آنلاین در کلاسهای آموزش زبان ترکی استانبولی شرکت کنند و این زبان را به صورت حرفهای توسط اساتید مجرب آموزش ببینند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید به بخش آموزش زبان در وبسایت حیاطمون مراجعه کنید.