رسم و رسومات جالب ازدواج در ترکیه

ترکیه کشوری تاریخی با فرهنگ غنی است و به دلیل تاریخی بودن محل سکونت اقوام زیادی با فرهنگها و سنتهای متفاوت بوده است و همین باعث شده تا رسم و رسومات بسیار جالبی در فرهنگ آن دیده شود. در این مطلب از وبسایت حیاطمون قصد داریم تا برخی از رسم و رسومات جالب در ازدواج را بیان کنیم و شما را با فرهنگ این کشور آشنا کنیم. با ما همراه باشید:
مراسم ازدواج یکی از مراسمهای مهم است که در مناطق مختلف ترکیه به ویژه مناطق روستایی و شهرهای کوچک به صورتهای متفاوت برگزار میشود. در حال حاضر برگزاری این مراسم با فرهنگ غربی درهم آمیخته و در شهرهای بزرگ و اصلی با شیوهای جدید و ترکیبی از سنتهای ترکی و غربی مراسم ازدواج را برگزار میکنند. ترکها علاقه زیادی به جشن گرفتن و پذیرایی از مهمانان با غذاهای زیاد دارند و جشنهای آنها همیشه با موسیقی و رقص همراه است.
مراسم خواستگاری در ترکیه
در قدیم خانمها خانواده داماد در بین خانواده، دوستان و همسایگان خود به دنبال عروس مناسب میگشتند پس از آن خانواده دختر زمان میدادند تا تحقیقات لازم را در ارتباط با خانواده پسر را انجام دهند و مراسم کاملا به صورت سنتی برگزار میشد. در بعضی از مناطق خانوادهها اسم دختر و پسر را از زمانیکه به دنیا میآیند روی هم میگذاشتند و در جوانی با هم ازدواج میکردند. این نوع ازدواج امروزه به ندرت اتفاق میافتد.
در حال حاضر این نوع خواستگاری را در ترکیه و مخصوصا در شهرها بزرگ کمتر میبینید. امروزه دختر و پسر جداگانه با یکدیگر آشنا میشوند و در صورت تمایل ازدواج میکنند و خانوادهها را به هم معرفی میکنند.
در ترکیه این وظیفه پسر است که از دختر تقاضای ازدواج کند و حدود 20 درصد از ازدواج ها توسط خانوادهها برنامهریزی می شود در خواستگاریهای سنتی، مادر پسر، دختر مناسب را برای فرزندانشان انتخاب میکند و به خانه دختر می رود و نظر او و خانواده اش را درباره ازدواج می پرسد. در صورت توافق، ازدواج صورت میگیرد.
مراسم نامزدی
مراسم نامزدی براساس رسم و رسومات در خانه عروس برگزار میشود و داماد به همراه خانواده و فامیل برای شام به خانه عروس دعوت میشوند در این مراسم افراد درجه یک خانواده حلقه نامزدی را با یک ربان قرمز به دست راست عروس و داماد میبندند
مراسم حنابندان
این مراسم معمولا دیگر انجام نمیشود و به جای آخرین مهمانی مجردی عروس و داماد برگزار میشود. اما در قدیم رسم بود که در این مراسم حنابندان تمام خانمهای فامیل و دوستان عروس به خانه آنها یا باغی کوچک دعوت میشدند و در این مراسم فقط خانمها حضور داشتند و با لباسهای مخصوصی به آوازخواندن و پایکوبی میگذراندند و شمعهایی زیبا برای عروس میآوردند در این مراسم معمولا مادر عروس و داماد گریه میکردند. سپس مقداری حنا کف هردو دست عروسخانم و مقداری کف دست دختران جوان مجلس میگذاشتند و اعتقاد داشتند این کار باعث خوششانسی و خوشبختی است.
مراسم عروسی
برای مراسم عروسی معمولا رسم دارند چند روز قبل از برگزاری مراسم، به همراه کارت دعوت هدایایی مانند قاشق چوبی، روسری، لیوان، حوله، صابون و … را برای دوستان و آشنایان بفرستند. در بسیاری از مناطق ترکیه، برای مراسم عروسی که در منزل داماد برگزار میشود پرچم نصب میکنند. همچنین دو نفر را که دوستان نزدیک داماد هستند به عنوان ساقدوش انتخاب میکنند و روی بازوهایشان روبان و یا روسری قرمز میبندند.
در ترکیه مراسمی برای بردن دختر از خانه پدر برگزار میکنند که در آن افرادی از خانواده داماد به دنبال عروس میآیند و او را به منزل داماد میبرند. عروس نیز یک همراه به نام یئنگه دارد که مسئول آماده کردن او است. پیش از رفتن عروس از خانه پدر او برایش دعای خیر میکند و کمربند قرمز رنگی را به دور کمر او می بندد و اگر عروس پدر نداشت این کار توسط برادر، عمو و یا دایی عروس انجام میشود.
از دیگر رسوم جالب در ترکیه این است که هنگام عروسی دوستان عروس نام خود را درون کفش عروس می نویسند و بعد از پایان مراسم، کفش را در میآورند و اگر نام کسی پاک شده باشد به معنی آن است که آن دختر به زودی ازدواج خواهد کرد.
در ترکیه قانونی وجود دارد که زن بعد از ازدواج با نام فامیل شوهرش شناخته میشود و شوهرش را نیز با نام فامیل صدا میزند و لازم به ذکر هست که در ترکیه مردان قانون چند همسر وجود ندارد و این امر یک جرم محسوب میشود. همچنین باید حتما ازدواج ها کاملا رسمی و قانونی صورت بگیرد و به اگر تنها به صورت شرعی انجام شود و در جایی ثبت نشود غیر قانونی است.
سخن پایانی ...
در این مطلب از مجله حیاطمون برخی از رسم و رسومات مربوط به ازدواج در ترکیه را آوردهایم تا با فرهنگ مردم ترکیه بیشتر آشنا شوید. اگر ساکن ترکیه هستید پیشنهاد میکنیم مطالب موجود در بخش زندگی در ترکیه را بخوانید تا با فرهنگ مردم ترکیه و همه جنبههای زندگی در ترکیه آشنا شوید.